Zondagsbrief 7 februari 2021 - online

‘Alle wind en alle weer,
Alles wat er gaat tekeer,
Angstaanjagend in uw kracht,
Wees de weerklank van Gods macht. ’

De eerste zondag van februari is traditiegetrouw Werelddiaconaatszondag. We gedenken op die zondag de Watersnoodramp die ook ons eiland trof in de nacht van 31 januari op 1 februari. Eens in de vijf jaar doen we dat met een viering die heel nadrukkelijk rondom ‘De Ramp’ is opgebouwd, gedurende de andere jaren ontkomen we er niet aan onze gedachten toch naar die verschrikkelijke nacht, met al haar gevolgen, uit te laten gaan. Het motiveert ons om wereldwijd om ons heen te kijken naar wie er getroffen wordt door rampen.
We lezen deze zondag het begin van het bijzondere bijbelboekje Jona. Ook het materiaal voor de kinderen is hierop gebaseerd.

Helaas geldt nog steeds dat er zelfs niet door een klein groepje gezongen mag worden tijdens de dienst. Voor deze week hebben Suus de Moor en Kees Blok (met ondersteuning in de opnametechniek door Jan Bareman) de liederen ingezongen. In de komende weken bouwen we repertoire op door verschillende solisten liederen op te laten nemen. U zult merken dat er daardoor een steeds grotere verscheidenheid aan stemmen in de diensten komt.

In de afgelopen weken hebben twee groepjes gemeenteleden een online-groothuisbezoek gehouden. De eerste indrukken bij predikant en pastorale raad zijn positief. Als u wat dit betreft ideeën of behoeften heeft: meldt het ons!

Zondag 7 februari is de online-kerkdienst om 9.30 uur vanuit de Opstandingskerk in Wissenkerke. In deze periode van online-diensten zijn de diensten op de derde zondag van de maand vanuit Kats-Kortgene, de overige diensten vanuit Wissenkerke-Geersdijk. De online-diensten zijn live of later te beluisteren via pgdeontmoeting.nl of via kerkdienstgemist.nl. U treft u de Orde van Dienst hier aan.

De Werelddiaconaatscollecte is deze zondag bestemd voor Delta voor Indonesië:
De meest opvallende overeenkomst die de inwoners van de Delta met Indonesiërs hebben, is dat ze beide eilandbewoners zijn! Hoewel Indonesië uit heel wat meer eilanden bestaat dan de Delta (maar liefst 17.508!) weten beiden wat het is om tussen het water te wonen en soms ook de strijd ermee aan te moeten gaan. Beiden bekend met visserij en vruchtbare landbouwgronden.
Wat Nederland en Indonesië natuurlijk ook met elkaar verbindt is de geschiedenis. In 1596 voer het eerste schip vanuit Nederland naar Oost-Indië. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) stichtte en veroverde vervolgens allerlei handelsplaatsen aan de kusten van de Indonesische eilanden. Onze koloniale geschiedenis is niet iets om trots op te zijn. Toch zult u als Nederlander in Indonesië enkel vriendelijkheid ontmoeten. En misschien wel een paar oudere mensen die nog vloeiend Nederlands spreken!
Nu we als Classis Delta gedurende drie jaar aandacht besteden aan Indonesië staan daarbij drie verschillende projecten centraal: Javaanse boeren, Straatkinderen in Yogjakarta en Sterke Vrouwen in Papoea.

Voor ouders met kinderen is het mogelijk om zelf het materiaal te bekijken en te gebruiken dat normaal gesproken bij de kindernevendienst aan bod zou komen. Op ww.debijbel.nl vindt u ‘Bijbel Basics’. Voor gebruik is wel nodig dat u een (gratis) account aanmaakt.

Gemeenteleden kunnen ook pastorale mededelingen inzien. Ga daarvoor naar www.pgdeontmoeting.nl en vraag een inlogcode aan bij scriba@pgdeontmoeting.nl .

De eerstvolgende online-dienst vindt plaats op 14 februari, om 9.30 uur, vanuit de Opstandingskerk in Wissenkerke. Voorganger zal dan ds. Karin van den Broeke zijn.

scriba PG De Ontmoeting te Noord-Beveland i.w.

Wissenkerke – Geersdijk

CvK

Kats – Kortgene

CvK