Zingen in de kerk gaat door ondanks Covid-19

Nieuwe omstandigheden scheppen ook nieuwe kansen. De kerkenraad heeft besloten, dat er in de online-kerkdiensten ook niet meer live gezongen mag worden. Liever hadden we het niet besloten, maar de situatie vraagt erom. En dus moesten de commissies eredienst op zoek naar nieuwe oplossingen.

Beide commissies hechtten aan het vasthouden aan zoveel mogelijk ‘eigen geluid’. Dus niet terugvallen op rechtenvrij aangeboden materiaal van internet. Zoveel mogelijk muziek gemaakt door gemeenteleden en liefst ook op instrumenten uit onze gemeente.

Een tweede eis was daarbij: het moet mee te zingen zijn thuis.

Een derde uitgangspunt waaraan de kerkeraad en de commissies vasthielden bleef: het moet passen binnen de gegroeide beleving van wat liturgisch binnen de plaatselijke gemeente passend is.

Voor diensten vanuit de Opstandingskerk betekent dit: zangers en muzikanten zoeken die in de week voorafgaand aan de dienst de liederen willen inspelen en inzingen. En op zoek naar technici die opnemen en afspelen willen begeleiden.

En die zijn gevonden.

Voor de eerste zondag in dit nieuwe regime was het wel een haastklus. Die heeft ons in Rotterdam wonende gemeentelid Elisabet helemaal alleen op zich genomen.

Zij heeft alle liederen voor de dienst van zondag op haar piano thuis ingespeeld. Ook heeft zij alle liederen ingezongen. En dat nog wel tweestemmig.

De eerste online-dienst zonder zang wordt daarmee in alle opzichten een unieke gebeurtenis.

De dienst op 7 februari, de Rampdienst, zal voor het eerst in lange tijd niet vanuit de Nicolaaskerk worden verzorgd, omdat die wordt verbouwd.

De dienst komt ook niet uit Kats, omdat het beleid nu is: de derde dienst van de maand vanuit Kats. Die dienst komt daarom dit keer uit de Opstandinsgkerk. Dan zal Suus op het orgel te horen zijn met aan het einde van de dienst een stuk waarin een woeste zee te horen zal zijn.

Covid drukt ons kerkelijk leven helemaal terug in het internet. Maar gelukkig is er daar volop geestdrift vanuit onze gemeente te beleven.

Een hartelijke groet vanuit de pastorie.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , , , , .