Restauratie Orgel Opstandingskerk

Het grote orgel van de Opstandingskerk is een monumentaal orgel. Het was aan een ‘grote beurt’ toe. De organisten klaagden de laatste tijd ook steeds vaker. Het was er echt aan toe. Het moest helemaal uit elkaar gehaald worden en naar de werkplaats van de orgelbouwer worden gebracht. In Soest.

Dat is maandag 3 januari gebeurd. Voor de kerkrentmeesters een hele opgave. Ze hoefden het niet zelf uit te voeren, maar ze moesten er wel de financiele middelen voor vinden en vrijmaken. Ook die klus is nog niet af. Maar, omdat er een grote subsidie al wel verworven is, moest het werk worden gestart.

 

Twee medewerkers halen pijp voor pijp uit hetorgel

De medewerkers haalden de pijpen een voor een uit het orgel. De metalen pijpen, de houten pijpen. Daarna de windlades en tenslotte het bedieningswerk van de registers.

Best bijzonder dat dit zo snel en vakkundig uitgevoerd kan worden. Wat mooi, dat dit indertijd zo knap in elkaar gezet is, dat dit ook kan. Het gaat een poosje duren voor we het orgel weer terugzien. Maar dan zal het wel weer heel anders klinken en te bespelen zijn voor onze muzikanten.

Geplaatst in Nieuws.
Avatar

PGdeOntmoeting

Protestantse Gemeente te Geersdijk, Kats, Kortgene en Wissenkerke | Ruimte voor feest | Ruimte voor verdriet | Ruimte voor God | Ruimte voor ontmoeting