Breien voor Oekraïne

Vijf Zeeuwse organisaties trekken gezamenlijk op om in december geld, voeding en kleding in te zamelen voor Oekraïne. Door samen te werken hopen de organisaties meer mensen te bereiken en meer op te halen. “Het is dan winter en er is echt veel nodig”, zegt Leen Schrijver die betrokken is bij gezamenlijke actie. De organisaties brengen de ingezamelde spullen zelf naar Oekraïne.
“De nood is echt hoog in Oekraïne”, vertelt Schrijver in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. Leden van de verschillende organisaties zijn pas in het oorlogsgebied geweest en hebben daar met Oekraïners gesproken. “Die weten niet hoe ze de winter door moeten komen.”

Pakketten volgend jaar naar Oekraïne

Van 10 tot en met 24 december wordt er een financiële inzamelingsactie gehouden, zaterdag 17 worden hulpgoederen zoals voeding en kleding ingezameld. Men hoopt dat in de eerste twee maanden van 2023 voedselpakketten naar Oekraïne kunnen worden gebracht.
De organisaties die samen optrekken zijn Help Oekraïne in Yerseke, Jongeren voor jongeren in Geersdijk, stichting Mirwam in Nieuwerkerk en Terneuzen en werkgroep Zeeland helpt Oekraïne in Middelburg. Leden zijn van plan zelf naar Oekraïne te reizen om de ingezamelde spullen te brengen. “Van de donaties die we ontvangen kopen we voor zover mogelijk rechtstreeks in Oekraïne goederen, zodat we transportkosten besparen en de economie daar ondersteunen.”
Om zoveel mogelijk Zeeuwen te bereiken, wordt er een eigen krant uitgegeven die huis-aan-huis wordt verspreid. Die moet op 145.000 adressen in Zeeland op de mat vallen. Daarin is meer uitleg over de actie te lezen, maar er staan ook interviews met Oekraïners in. De organisaties hopen dat de krant door middel van sponsoring betaald kan worden.
Op de FaceBook-pagina van Jongeren voor Jongeren, J4J, wordt opgeroepen te breien voor Oekraïne.
“Haal uw breinaalden uit het stof, zoek die restjes garen op en brei mee! Sokken, sjaals, mutsen, handschoenen, dekens, of iets anders dat warm is bij -15 graden.”
Geplaatst in Nieuws.
Avatar

PGdeOntmoeting

Protestantse Gemeente te Geersdijk, Kats, Kortgene en Wissenkerke | Ruimte voor feest | Ruimte voor verdriet | Ruimte voor God | Ruimte voor ontmoeting