500 jaar Reformatie op de Bevelanden op 19 augustus 2017

“Langs het kerkenpad van onze voorouders”

Elk dorp had ze vroeger, van die paadjes langs de akkers en de weiden. Zoals in Heinkenszand bijvoorbeeld, waar zo’n paadje in 1688 zomaar een keer in de plaatselijke archieven voorkomt. Niet alleen een pad dat men gebruikte om zondag naar de kerk te gaan. Kinderen liepen erover naar school. De bakker nam het paadje om zijn buiten het dorp woonachtige klanten te bezoeken. Hier en daar kruiste het pad een sloot. Geen probleem: een welwillende grondeigenaar had er een vlonder overheen gelegd.

Een pad naar de kerk voor de buiten het dorp woonachtige gemeentelid. Doorgaans door de vrije natuur. Vogels nestelden in de bomen en hoog opgaande struiken langs het pad. Samen wandelen naar Gods Huis, want velen maakten er gebruik van. Vele van deze zand- of grintweggetjes zijn nu verdwenen. Hier en daar ondernam men in de jaren negentig van de vorige eeuw nog wel eens een poging om zo’n pad in oude luister te herstellen, doorgaans tevergeefs.

Op de Bevelanden hebben we er ter gelegenheid van de herdenking van 500 Jaar Reformatie, met een knipoog een motto van gemaakt. Niet langs het Tuinpad van mijn vader, maar Langs het tuinpad van onze voorouders.

Programma

Bijna alle kerken op Noord- en Zuid-Beveland doen op 19 augustus 2017 aan de activiteiten mee, de één wat uitgebreider dan de ander en die van Yerseke koppelt er de jaarlijkse Mosseldag aan, maar zoveel mogelijk is gestreefd naar “elck wat wils.”

Zo zijn er:
– rondleidingen in de kerkgebouwen;
– tentoonstellingen; over Luther’s 95 stellingen, oude Bijbels, foto-tentoonstellingen
– lezingen; over Luther en over Bach
– (orgel)concerten, met muziek uit de tijd van Luther
– speciaal in Goes: een wandeling door de binnenstad langs verdwenen kerken
– herkenning van oude katholieke symbolen in protestantse kerken, zoals in Goes en Kapelle

De activiteiten worden gehouden van 11.00 – 16.00 uur

Deze dag is gekoppeld aan de jaarlijkse kerkenpadroute op Zuid-Beveland, die een aantal kerken houdt en waarbij ook een tweetal rooms-katholieke kerken, die van Goes en die van Kwadendamme kan worden bezocht.

Hoe te bereiken
We hopen op mooi weer, zodat de kerken per fiets kunnen worden bezocht. Bij slecht weer kan gedacht worden aan gemotoriseerd verkeer en openbaar vervoer. U kunt niet alleen per bus, maar ook per museumtrein. In alle kerken liggen folders met de routes die u kunt kiezen. U kunt beginnen waar u wilt en een keus maken uit de kerken, die zijn opengesteld.

Geplaatst in Nieuws.