Toerustingsavond: Dorpskerkenbeweging

Wanneer:
18 mei 2022 @ 19:30 – 21:00
2022-05-18T19:30:00+02:00
2022-05-18T21:00:00+02:00
Waar:
De Thuishaven
Havelaarstraat 30
4486BC Colijnsplaat
Contact:
A. Spaans
06-48311400

In Bijna elk dorp in ons land staat in het midden een kerk. Dat geeft al aan dat de rol van de kerk in een dorp vanouds heel belangrijk is geweest.

Voor veel kerken in dorpen is de plaats van de gemeente in het dorp toch verschoven. De plek van de kerk is in het dorp steeds meer een vraag geworden.

Sinds enkele jaren bestaat binnen de PKN de Dorpskerkenbeweging. De gedachte is dat kerken in dorpen iets nodig hebben dat anders is dan in de stad. Veel dorpskerken die met vragen over hun positie zitten hebben hier inspiratie uit geput.

Dominee Klaas Touwen komt ons op uitnodiging van de kerkenraden van de Protestantse gemeenten van ons eiland in De Thuishaven in Clijnsplaat iets vertellen over deze Dorpskerkenbeweging en wat die voor ons kan betekenen.

Onze kerken in Kamperland, Wissenkerke, Geersdijk, Kortgene, Kats en Colijnsplaat stellen zich elk en gezamenlijk vragen over hoe het verder moet, of en in hoeverre en hoe er wellicht samengewerkt kan en misschien ook wel moet worden. Voor we binnenkort de van het Breed Moderamen van de Classis ontvangen Brochure “Als de gemeente klein wen kwetsbaar wordt gaan bespreken, is het goed bij dominee Klaas Touwen te luisteren hoe de Dorpskerkenbeweging voor ons wellicht inspiratie kam bieden.

Alle leden van de kerkenraad worden daarom bij deze bijeenkomst verwacht, maar gemeenteleden zijn natuurlijk welkom.

Wie verder in gesprek wil gaan met personen die ervaringen hebben opgedaan in de Dorpskerkenbeweging heeft in aanvulling op deze avond in de Thuishaven nog twee mogelijkheden:

Op 17 en op 19 mei is het in aanvulling op deze bijeenkomst in de Thuishaven ook mogelijk deel te nemen aan een online bijeenkomst over de Dorpskerkenbeweging:

Mei – Samenwerken met andere (dorps)kerken
17 mei 15.00-16.30
19 mei 20.00-21.30
Opgeven uiterlijk 12 mei, maximaal 8 deelnemers per sessie

Steeds meer (dorps)kerken zoeken de samenwerking. Vaak zijn zorgen over de toekomst de eerste aanleiding om contact te zoeken met andere kerkgemeenschappen. Organisatorische en financiële lasten kunnen dan worden gedeeld. Hoe voorkom je dat deze zakelijke aspecten de overhand krijgen en leidend worden voor de manier waarop de samenwerking vorm gaat krijgen? Want wat je ten diepste wilt, is natuurlijk een samenwerking waarin de Geest werkzaam is en waar geloof en kerkenwerk tot bloei komen. Hoe vind je gemeenschappelijke grond waarop je kunt gaan bouwen(meestal figuurlijk, soms letterlijk) aan dat visioen?

Tijdens de bijeenkomst wisselen we ervaringen uit, dat wat lukt en dat wat niet is gelukt en we zoeken naar begaanbare wegen. Ds. Martje Veenstra uit Wijhe zal aanwezig zijn, om haar ervaringen te delen uit Klein Salland een samenwerkingsverband tussen Olst, Raalte, Wijhe en Wesepe en om vragen te beantwoorden.

Aanmelden

Geplaatst in .
Avatar

PGdeOntmoeting

Protestantse Gemeente te Geersdijk, Kats, Kortgene en Wissenkerke | Ruimte voor feest | Ruimte voor verdriet | Ruimte voor God | Ruimte voor ontmoeting