Voorstraat 20
4491EW Wissenkerke
Concert voor orgel en saxofooon.
Aart Bergwerf, orgel en Raaf Hekkema, saxofoon.
Zij spelen o.a. vioolconcerten van Bach in een bewerking voor orgel en sacofoon.
Ter gelegenheid van Open Monumentendag en de officiële ingebruikname van het gerestaureerde monumentale Vollebregt-orgel in de Opstandingskerk aan de Voorstraat 20 in Wissenkerke.
Aart Bergwerff
Aart Bergwerff (1960) speelt orgel sinds zijn zevende jaar en studeerde aanvankelijk orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium.
Hij oriënteerde zich verder in het buitenland, in Noord-Duitsland, Italië en Parijs, en studeerde onder meer bij Harald Vogel en bij Marie-Claire Alain. Hij besloot zijn studie bij Alain in Parijs met het behalen van de Prix de Virtuosité.
Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter en behaalde hij de Aantekening Improvisatie Orgel.
Aart Bergwerff won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989). In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.
Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en doceert hij ook improvisatie en orgelbouw.
Aart Bergwerff is een veelgevraagde orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels.
Als concertorganist treedt hij veelvuldig op in concerten en festivals in binnen-en buitenland. In oktober jl. maakte hij zijn debuut in het meest prestigieuze orgelfestival ter wereld Toulouse-Les-Orgues.
In 1990 werd hij op 29-jarige leeftijd benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag en werd daarmee de vaste bespeler van één van de fraaiste historische orgels in Nederland, het in 1762 gebouwde orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz. Dit instrument heeft met zijn grote wendbaarheid een grote invloed op Aart Bergwerffs avontuurlijke muzikale denken, immers “het orgel is de synthesizer-avant-la-lettre”.
Vanuit die gedachte initieert hij thans avontuurlijke projecten met het kerkorgel, van Canto Ostinato tot producties met videokunstenaar Jaap Drupsteen, welke projecten worden uitgebracht op zijn eigen label Art Unorganized.
In april 2012 werd Aart Bergwerff tevens benoemd tot organist van de Grote of O.L.V.-Kerk te Breda en daarmee tot vaste bespeler van het vier-klaviers Flentrop-orgel.
Sinds 1 september 2016 is hij cantor-organist van de Remonstrantse Gemeente te Rotterdam en bespeelt hij het unieke Steenkuyl-orgel in de markante Arminiuskerk.
Raaf Hekkema
Meervoudig prijswinnaar Raaf Hekkema heeft een avontuurlijke geest: of hij nu Paganini’s vioolconcerto speelt met orkest, microtonen op de saxofoon verkent, de onmenselijk complexe wiskundige muzikale puzzels ontrafelt die Conlon Nancarrow schreef voor de pianola – Hekkema knippert niet met zijn ogen. Hij voert voornamelijk zijn eigen arrangementen uit en geeft ongeveer 100 concerten per jaar over de hele wereld. Hekkema trad op als solist bij tal van orkesten en gaf vele internationale masterclasses. De solo-cd ‘Paganini Caprices for Saxophone’ (MDG, 2006) leverde hem de Duitse Echo Klassik ‘Instrumentalist of the Year’-titel op. Zijn composities en arrangementen worden uitgegeven door Schott Music.
Het Parool: ‘De Partita’s van Bach: het is een gewaagde onderneming, maar Hekkema maakt al snel een einde aan alle twijfels. Op sommige plaatsen wint de saxofoon het zelfs van de viool. Ongelooflijk.’
Luister: ‘Raaf Hekkema is krankzinnig. Godzijdank. Anders hadden we Paganini’s befaamde grillen nooit op de saxofoon gehoord (…) Hij speelt de grillen op zo’n manier dat je aandacht nooit verslapt. Hekkema is krankzinnig, maar het is briljante waanzin.’