Morgendienst Opstandingskerk

Wanneer:
25 september 2022 @ 09:30 – 10:30
2022-09-25T09:30:00+02:00
2022-09-25T10:30:00+02:00
Waar:
Opstandingskerk
Voorstraat 20
4494EW Wissenkerke
Morgendienst Opstandingskerk @ Opstandingskerk

Voorganger: ds. J. Wouters, Middelburg

De diakenen collecteren vandaag voor het werk van KIA zending in Colombia

Colombia werd tientallen jaren lang geteisterd door een gewapend conflict. In 2016 werd er een vredesakkoord gesloten tussen de regering en guerrillabeweging FARC. Er moet nog steeds veel gebeuren om de samenleving weer op te bouwen. Vrouwen uit verschillende kerken verenigden zich voor een vreedzame samenleving. Zij willen vrouwen die slachtoffer waren van geweld tot steun zijn en zetten zich in voor verzoening en vredesopbouw. De helende kracht van bijbelverhalen is hierbij een belangrijke inspiratiebron.

Afgelopen week was het Vredesweek. Daarom collecteren we voor een vredesproject in Colombia.

Strijd tussen rijk en arm
In de jaren zestig van de vorige eeuw namen guerrillagroepen de wapens op, omdat ze meer gelijkheid en grondbezit wilden voor arme mensen. Landeigenaren huurden paramilitaire groepen in om hun grond te verdedigen. Het leger stond vaak aan de kant van de rijke landeigenaren en de paramilitairen. De burgeroorlog werd betaald via drugshandel en losgeld bij ontvoeringen, wat de problemen alleen maar groter maakten.

Echte vrede kost tijd
In 2016 tekenden de regering en de guerrillabeweging FARC een vredesakkoord. Maar voor echte vrede moeten alle lagen van de bevolking meewerken. Vrouwen stonden er met hun gezinnen vaak alleen voor en hebben ook nu nog te maken met huiselijk en seksueel geweld. Mensen die langdurig te lijden hebben onder geweld voelen angst, pijn, woede, frustratie en depressie. Het duurt lang voordat men dat kwijt is en elkaar weer durft te vertrouwen.

Vrouwen werken aan vrede
In 2007 richten vrouwen met verschillende kerkelijke achtergronden het programma Vrouwen-werken-aan-vrede op (GEMPAZ: Grupo Ecuménico de Mujeres Constructores de Paz). Inmiddels zijn zeven kringen waarbij totaal honderd vrouwen zijn aangesloten. In vier provincies in Colombia (Norte de Santander, Costa Norte, Cali en Bogotá) krijgen deze vrouwen cursussen in bijbellezen. Ze leren bijbelteksten op een nieuwe manier uitleggen en verbinden aan hun dagelijks leven. Dat geeft hen inspiratie om te werken aan vrede en verzoening. Ook leren ze opkomen voor vrouwenrechten en daarvoor aandacht te vragen bij hun plaatselijke overheid.

https://ontmoetingnb.sharepoint.com/:v:/g/ETfexofBQqdGmZkJYz1iXL0BFKdlb8Zz3Tpjf55a8CeI-w

Geplaatst in .
Avatar

PGdeOntmoeting

Protestantse Gemeente te Geersdijk, Kats, Kortgene en Wissenkerke | Ruimte voor feest | Ruimte voor verdriet | Ruimte voor God | Ruimte voor ontmoeting