Morgendienst Kortgene

Kerkgang 2
Kortgene

Voorganger: ds A. Datema. Koudekerke

Vandaag collecteren de diakenen voor een bijdrage aan het werk van het Binnenlands Diaconaat van de Protestantse Kerken in Nederland (een onderdeel van KIA, Kerk in Actie): Hulp voor mensen zonder papieren Dat wil zeggen, zonder paspoort of identiteitsbewijs.

Collecteafkondiging
In Nederland verblijven enkele tienduizenden migranten zonder verblijfsvergunning. Zij hebben nauwelijks rechten en leven vaak onder moeilijke omstandigheden. Mensen zonder papieren mogen niet werken en hebben geen recht op sociale voorzieningen. Kerk in Actie ondersteunt kerkelijke initiatieven zoals de Pauluskerk in Rotterdam, Villa Vrede in Utrecht en het Wereldhuis in Den Haag (waar onze scriba mee samenwerkt om leerlingen van zijn school van 5-vwo te leren inzien hoe verschrikkelijk de situatie van deze mensen is) en in Amsterdam die ongedocumenteerden helpen met informatie, advies en scholing. Maar ze kunnen er ook terecht voor een warme maaltijd, worden geholpen met ingewikkelde post en als er een medisch probleem is. Met uw bijdrage aan de collecte steunt u Kerk in Actie in haar werk voor deze kwetsbare mensen in onze Nederlandse samenleving. Van harte aanbevolen.

Onlangs nog organiseerde onze scriba met enkele collega’s van zijn school en met STEK (Het werk van de diaconie van de Protestantse gemeenten in de stad Den Haag) en Het Wereldhuis Den Haag een dag waarop leerlingen met ongedocumenteerden konden kennismaken.

Een van de leerlingen van 5-vwo zei: “Maar dat is de vader van het vriendinnetje van mijn zusje!” De man had zojuist verteld, dat hij dakloos was geworden, na de dood van zijn vrouw. Hij had immmers geen papieren en kon dus nergens werken of wonen. Nu zijn vrouw, de moeder van zijn dochtertjes, was overleden aan kanker kon hij nergens meer heen. Zij had papieren, zij had een huis. De kinderen hadden ook papieren, maar hij niet. Ook al ben je al bijna dertig jaar in Nederland, dan is er als zoiets gebeurt geen andere oplossing voor je dan de steun van de diakonie en overdag een aanlooppunt in Het Wereldhuis. Maar ’s nachts moet je de straat op.

Een medewerker/hulpverlener zei: “Het is niet dat burgemeester, Jan van Zanen, en de wethouder niet weten dat deze mensen er zijn he. Het Wereldhuis krijgt subsidie van de gemeente Den Haag. Nog wel. Maar niemand weet hoe politiek en juridisch een oplossing voor dit soort problemen te vinden is. Het is hartverscheurend.”

Meer informatie op kerkinactie.nl/hulpongedocumenteerden

Meer informatie over het werk van STEK (De Stchting Stad en Kerk) en He Wereldhuis en hun inzet voor ongedocumenteerden: https://www.denhaagwereldhuis.nl/overons

Het verhaal van de vader van het vriendinnetje van het zusje van mijn leerling durf ik hier niet helemaal te delen.

Wel een verhaal dat Het Wereldhuis deelde:

Meer dan een half leven in Nederland
Het verhaal van heer El Aamilu
Onopvallend moet hij toch al een paar uur hebben zitten wachten. Maar hij knikt vriendelijk, naar het echtpaar dat vond dat ze te lang hadden gewacht, naar de goedlachse bejaarde Afrikaan die de streng bewaakte ongeschreven regels van het Inloophuis aan zn laars lapt en naar de huilende baby. Hij laat ze allemaal voorgaan.

De mensen die zich melden op het spreekuur staan gewoonlijk niet binnen een uur weer buiten. Meestal is hun eerste vraag slechts een symptoom van een achterliggende kwestie. Bij het Wereldhuis zijn geen spreekkamertjes, het is meer een café of koffiehuis. En ook al is de privacy ver te zoeken als we iets moeten aanvragen (fondsen willen weten wie ze bedienen), dan komen de verhalen toch op tafel. Soms wordt troost geboden, vaak schieten mensen elkaar te hulp als tolk. Maar als ik meneer El Aamilu uitnodig aan mijn tafeltje, glimlacht hij tandeloos en heeft hij geen vertaler nodig.

Hij woont al 35 jaar – meer dan de helft van zijn leven – in Nederland,. Vanaf het begin heeft hij hard gewerkt, hoewel nooit met de juiste papieren. En dat is in de loop van jaren steeds lastiger geworden. Tot hij nu helemaal geen klussen meer kan vinden: werkgevers die een illegaal in dienst hebben, kunnen enorme boetes tegemoet zien. Hij is daardoor voor zijn dagelijkse levensbehoeften afhankelijk geworden van vrienden. Als tegenprestatie helpt hij hen waar hij kan. Hij vraagt bij ons om een oude fiets, zodat hij wat minder hoeft te lopen.

Hij loopt vele uren per dag. Zwart rijden in het OV vermijdt hij: dat kan in een slecht geval detentie opleveren als je geen papieren hebt. Dat gebrek aan papieren is voor hem extra wrang. Hij was als belastingambtenaar in zijn land van oorsprong altijd goed met papieren, administratie en accountancy.

Als ik wat vraag over de noodzaak van een fiets legt hij uit dat hij zoveel is afgevallen. Hij voelt zich best fit en heeft genoeg eetlust, maar de dokter had een bloedonderzoek aangevraagd. Gelukkig was alles in orde. De activiteiten van het dagelijks leven kosten hem gewoon veel energie. Eten gaat ook al niet makkelijk, want zijn tanden is hij één voor één verloren. Op een afgebroken stompje na. Naast het aanvragen van steun voor een fiets, zal ik ook een tandarts uit het Friendly Network vragen om meneer een kunstgebit aan te meten. En we vullen een aanvraag voor de Voedselbank in zijn wijk in.

Als je tweeënzestig bent, kun je nog genoeg betekenen voor de maatschappij en de mensen om je heen. Dan moet het voorzien in eten en mobiliteit geen dagtaak hoeven zijn. Hij spreekt vijf talen. Ik ga m vragen als docent bij de Nederlandse lessen die op veel plaatsen in de stad worden georganiseerd. Maar eerst eens kijken of hij weer vrijuit en duidelijk kan spreken. En eten met een mond vol tanden.

Geplaatst in .