Gezamenlijke Openingsdient Kerkgebouw De Nieuwe Poort

Wanneer:
29 mei 2022 @ 11:00 – 12:00
2022-05-29T11:00:00+02:00
2022-05-29T12:00:00+02:00
Waar:
Kerkgebouw De Nieuwe Poort
Kerkgang 2
Kortgene

Voorganger: ds. Ruben van Zwieten

Wat is en wat wil De Nieuwe Poort Zeeland?

Initiator ds. Ruben van Zwieten zegt daarover op zijn website zelf:

Over de laatste vijftig jaar heeft de secularisatie van de westerse maatschappijen geleid tot lege kerken. Dit heeft geresulteerd in meer individuele vrijheid, maar een brandend verlangen naar verbinding en zingeving bleef over. Waar kunnen we dit vinden, nu we het niet langer in de kerk kunnen vinden? Wie zal de katholieke en protestantse kerk, vijfhonderd jaar na Martin Luther, hervormen?

Bij de Nieuwe Poort gaan we terug naar de originele bronnen, waar een hoop wijsheid voor de moderne tijd kan worden gevonden. Openheid voor iedereen is het nieuwe credo. De Nieuwe Poort gelooft in de solidariteit van alle mensen als broeders en zusters in de wereld, of zoals het Europese volkslied luidt: “Alle Menschen werden Brüder!”

We willen voorzien in ankers voor de turbulente wateren van ons moderne persoonlijke leven en haastige maatschappij. Vandaar de naam De Nieuwe Poort: een poort waar iedereen kan aanmeren, op zoek naar zijn of haar persoonlijke ankers van connectie en zingeving.

Naast persoonlijke ankers zoeken we deze ook voor de westerse beschaving. Daarom wekken we bronnen uit de Europese canon weer tot leven; van bijbelverhalen tot Shakespeare, en van Aristoteles tot Rousseau. De Nieuwe Poort is ervan overtuigd dat dit de enige manier is om onze wortelen in dit continent te begrijpen, terwijl we inzicht verkrijgen in Europa’s gewenste pad voor de toekomst.

De diakenen collecteren deze zondag voor het werk van Jong Protestant

Diaconaal werk, is dat alleen iets voor volwassenen? Nee! Jong Protestant, de jongerenorganisatie van de Protestantse Kerk, en Kerk in Actie hebben werkvormen ontwikkeld waarmee jongeren kunnen kennismaken met diaconaat. De ervaringen zijn erg positief. Jongeren ontdekken samen met hun jeugdleider en een diaken op welke manieren ze van betekenis kunnen zijn voor de mensen om hen heen en hoe dat ook hun eigen leven verrijkt. Het programma stimuleert hen ook om diaconaal actief te blijven.

Een voorbeeld van een project is M25 in Leiden. Klik op de foto en zie waar M25 jongeren in betrekt. Bijbelse inspiratie voor samenleven.

De naam van het project, M25, verwijst naar Matteus 25, waarin Jezus tegen zijn leerlingen zegt dat ze zich vooral voor kwetsbare mensen in moeten zetten. Jongeren zetten zich via M25 in voor ongedocumenteerden, psychiatrische patienten, ouderen. Bij ons is J4J zo’n project.

Geplaatst in .
Avatar

PGdeOntmoeting

Protestantse Gemeente te Geersdijk, Kats, Kortgene en Wissenkerke | Ruimte voor feest | Ruimte voor verdriet | Ruimte voor God | Ruimte voor ontmoeting